marți, 14 august 2012

Firul de muscărit (linia, șnurul)

Firul de muscărit este poate cea mai importantă parte din echipamentul de muscărit prin aceea că prin greutatea sa și îndoirea lansetei face posibilă lansarea muștelor (pe principiul arcului). Un fir bun asigură lansări corespunzătoare chiar și în condițiile folosirii unei lansete mai puțin reușite.
Iată de ce e mai bine să achiziționăm un fir poate mai scump, dar mult mai bun din punct de vedere calitativ.
Reamintesc că, la achiziționarea firului de muscărit (a liniei) vom ține cont de clasa AFTMA a lansetei și a mulinetei, toate cele trei trebuind să fie din aceeași clasă.
Condițiile de bază în alegerea firului:
- să permită executarea corectă a lansărilor, indiferent de condițiile meteo existente (să încarce lanseta);
- să permită așezarea pe apă sau pătrunderea în apă a muștelor artificiale fără a speria peștii;
- să permită executarea unor lansări destul de lungi pentru a putea controla de la distanță anumite locuri.
Firele de muscărit au o lungime, de regulă, între 27 și 30 m, iar pe cutia destinată comercializării au înscris un cod de forma: literă(e) - cifră - literă(e)(ex. DT - 5 F).
Interpretarea fiecărei părți din acest cod este următoarea:
- prima literă (litere) ne dă indicații cu privire la profilul firului de muscă:
L (level) - indică un fir cu profil paralel de la un capăt la altul;
DT (double tapered) - indică un fir dublu conic simetric, cu diametrul maxim la mijlocul firului;
WF (weight forward) - indică un fir cu diametrul și greutatea maximă în partea destinată lansării de cca. 10 yarzi (head = vârf, capăt), urmat de o porțiune cu profil paralel spre capătul posterior (runnig line = (backing, mulinetă); din dorința de a răspunde condițiilor meteo dificile și de a acoperi nevoile pescarilor, pe piață au apărut fire derivate din fire WF: WT (wind taper - condiții de vânt), CT (casting taper - destinate lansărilor lungi), TT (triangle taper - fire destinate lansărilor fine la distanță), etc.
- cifra (sau numărul) indică clasa AFTMA, aceasta nu este altceva decât masa redată în grains (1 grain = 0,064g) pentru primii 10 yarzi ai firului de muscărit (1 yard = 0,914 m, 10 yarzi = 9,14 m);
- litera (literele) de final ne dau indicații cu privire la densitatea și flotabilitatea firului:
F (floating) - fire plutitoare, fabricate din materiale cu densitate mai ușoară decât a apei, destinate pescuitului cu muște uscate (dry flies), dar putând fi folosite și în cazul pescuitului cu muște ude (wet flies) sau nimfe (nymphs);
S (sinking) - fire scufundătoare, fabricate din materiale cu densitate mai mare decât a apei, destinate exclusiv pescuitului cu muște ude și nimfe;
I sau F/S (intermediate) - fire intermediare, fabricate din materiale cu densitatea egală cu cea a apei, având o scufundare lentă sau "plutire" în apă, fiind destinate pescuitului cu muște ude, nimfe și streamere.

Fire de muscărit + backing
 
Spre exemplificare, un fir de muscărit (linia) marcat:
- DT-4F ne indică că avem de a face cu un fir dublu conic simetric, de clasă 4 AFTMA, plutitor;
- WF-6S ne indică că avem de a face cu un fir cu greutatea în partea anterioară (în față), de clasă 6 AFTMA, scufundător.
Firele DT sunt destinate lansărilor delicate, la distanțe scurte spre medii, asigurând controlul optim asupra forfacului și muștelor, totodată asigurând înțeparea rapidă, ceva mai greu de utilizat în condiții de vânt; datorită dublei conicității, după o utilizare îndelungată sau când se observă uzura învelișului, poate fi inversat (capătul dintre mulinete devine capătul dinspre leader).
Firele WF sunt destinate lansărilor lungi și mai puțin celor pe distanțe scurte unde finețea prezentărilor are de suferit, ușor de utilizat chiar și în condiții de vânt.
Dacă inițial nu am dorit să trec în revistă principalele firme producătoare de fire de muscărit, am revenit asupra acestei decizii în virtutea celor afirmate în deschiderea acestui material și pentru a evita situațiile în care în locul unui fir de muscărit veți achiziționa o frumoasă "frânghie de rufe". Mari firme producătoare (ordinea nu este una ierarhică): RIO, Airflo, Cortland, Scientific Anglers, Orvis, Hardy, Lee Wulff, Loop, Shakespeare, etc.
Îngrijirea firelor de muscărit
Deoarece firele de muscărit nu sunt chiar ieftine, este bine să le întreținem cât mai bine pentru a le putea folosi cât mai multe sezoane. Drept pentru care este bine să ținem cont de următoarele recomandări:
- după fiecare ieșire la pescuit, pentru îndepărtarea depunerilor ce pot duce la deteriorarea acesteia, se va proceda la scoaterea de pe mulinetă și spălarea firului cu ajutorul unei cârpe moi și apă călduță cu puțin săpun ușor (evitați detergenții), firul fiind tras prin cârpă;
- după spălare, firul se va șterge cu o cârpă moale pentru uscare;
- dacă există posibilitatea, tratați firul cu o substanță specială pentru firele de muscărit pe bază de silicon ("Mucilin" este numele comercial al unui produs pe care-l folosesc cu mult succes; atenție! există două culori: verde pentru firele din PVC și roșu pentru firele din mătase!), aceasta redându-i elasticitatea, alunecarea mai ușoară printre inelele lansetei, flotabilitate;
- unii pescari experimentați, propun pentru revenirea la proprietățile inițiale ale firului de muscărit întinderea acestuia fie cu o greutate la capăt în cazul în care se atârnă de la o înălțime suficient de mare s-au se întinde între doi stâlpi (doi copaci) (funcție de posibilități), această acțiune ducând la întinderea firului și dezrăsucirea sa; se lasă în acest fel 1-2 ore, timp în care se pot aplica acțiunile descrise anterior (cele de curățare);
- dacă firul nu este folosit un timp îndelungat (iarna), este bine ca firul să fie dat jos de pe mulinetă, să fie curățat și tratat, după care să fie păstrat în colaci mari, departe de frig (chiar dacă unele fire sunt făcute să fie folosite la temperaturi scăzute).
În concluzie, alegerea firului de muscărit va ține cont de:
- clasa AFTMA a lansetei și mulinetei;
- tipul de pescuit pe care doriți să-l practicați (cu muște uscate, ude, nimfe, streamere);
- de distanțele la care doriți să lansați muștele (scurte, medii sau lungi);
- bugetul de care dispuneți.

Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!                                                                        

3 comentarii:

  1. Anul asta as vrea sa incep. Am tot echipamentul din aceiasi clasa si cateva muste. Pana acum pescuiam la voblere mici, pentru pastrav. Multumesc mult pentru informatii

    RăspundețiȘtergere
  2. F bune sfaturi & la obiect ! Ar merge si niste completari poate, cand e recomandat clasa 3, 4, 5 etc. Numai bine, DD

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru aprecieri. Cine a citit articolul despre Lansetă va face foarte ușor legătura cu modalitatea de folosire a firelor în funcție de clasă, părerea mea!

      Ștergere