sâmbătă, 28 iulie 2012

Noțiuni introductive

De la startul acestui blog mi-am propus să dezvolt o pagină a începătorului, un mini-ghid unde cei ce doresc să apuce pe calea muscăritului (fly fishing) să găsească informații de bază cu privire la alegerea și/sau completarea echipamentului.
Nu am pretenția că este o pagină completă, loc de mai bine este întotdeauna, dar mi-am propus ca informațiile expuse sa fie cât mai simple și mai eficiente.
Totodată, această pagină va fi o pagină activă, fiind modificată ori de câte ori consider că vor apărea elemente noi, un rol important având și comentariile cititorilor acestui blog.
Dar să trecem la treabă!
Ce este muscăritul (fly fishing)?
Muscăritul este o metodă de pescuit ce se bazează pe lansarea așa-ziselor muște artificiale, fără greutate suplimentară în afara celei a firului de muscărit și a muștelor artificiale, în zona de hrănire a peștilor în scopul capturării acestora (și eliberării pe cât posibil!).
Metoda nu este una nouă, izvoare istorice demonstrează existența sa de a lungul secolelor începând din antichitate, când romanii relatau despre pescarii macedoneni ce foloseau această metodă, trecând prin evul mediu și perioada modernă, până în contemporaneitate.
Arealul de răspândire este divers, muscăritul fiind întâlnit din Europa până în Japonia și din America de Nord până în Australia și Noua Zeelandă, câștigând din ce în ce mai mulți adepți.
Pe ce ape se poate practica muscăritul (fly fishing)?
Practic, muscăritul se poate practica pe orice fel de apă unde există specii de pești ce se pot captura folosind acestă metodă! Astfel, se poate practica pe:
- ape dulci: pârâuri, râuri, fluvii, lacuri;
- ape sărate: mări și oceane.
Și într-un caz și în celălalt, muscăritul se poate practica fie de pe mal, fie din apă, fie din barcă.
Ce specii de pești se pot prinde folosind muscăritul (fly fishing)?
Locuitor al unui oraș de câmpie, ieșit la muscărit pe râul ce străbate orașul de reședință, nu de puține ori am fost întrebat "ce caut cu lanseta de muscărit? există păstrăv în râu?".
Contrar multor păreri neavizate, muscăritul nu se adresează exclusiv pescuitului de păstrăv!
Practicat cu muște artificiale adecvate, muscăritul poate duce la capturarea atât a peștilor pașnici (obleți, roșioară, văduviță, scobar, crap, etc.), cât și a peștilor răpitori din apele dulci (păstrăv, lipan, lostriță, clean, biban, avat, știucă, etc.).
În cazul muscăritului marin, se pot captura de la pești de talie mică, până la pești de talie mare (baracude, tarpon, marlin, ton, rechini).
Echipamentul necesar?
În cazul echipamentului necesar, îmi permit expunerea unui punct de vedere personal și anume clasificarea echipamentului în două categorii:
- de bază: lanseta, mulineta, firul de muscărit, leader, tippet și muștele artificiale;
- auxiliar: wadersi, vesta specială pentru muscărit, clipper, minciog, retractoare, cutii pentru muștele artificiale, amadou, substanțe chimice pentru îmbunătățirea flotabilității (paste sau spray-uri siliconice), ochelari polarizanți, etc.
Este evident că, dacă în cazul echipamentului auxiliar ne putem dispensa de un anumit/anumite lucru/lucruri, fără echipamentul de bază nu putem practica muscăritul!
De ce muscărit (fly fishing)?
- Pentru că în cazul practicării muscăritului în zona montană "pescuitul păstrăvului este de trei ori frumos", datorat frumuseții peștelui capturat (și eliberat!), metodei în sine și nu în ultimul rând peisajului înconjurător, diferit de la o porțiune la alta a râului, lucru ce ne duce cu gândul la definiția muscăritului în viziunea lui Izaak Walton - "The Contemplative Man's Recreation" (relaxare contemplativă).
- Oferă posibilitatea de a cunoaște locuri și oameni pe care în mod obișnuit nu am ajunge să le/să-i cunoaștem.
- Fiind un pescuit dinamic, bazat pe deplasarea continuă a pescarului în căutarea peștelui de la o porțiune la alta a râului uneori pe distanța a câtorva kilometri, este o importantă sursă de menținere a condiției fizice și implicit a sănătății.
- Satisfacția capturării peștelui folosind această metodă este nemăsurată, fiind amplificată în cazul în care au fost folosite muște artificiale confecționate chiar de către pescar, mărturie stând cuvintele scriitorului Al. Brătescu-Voinești: "Pescuitul cu musca este un sport mai greu decât vânătoarea. Un vânător bun ajunge poate să nu scape decât zece la sută din vânatul asupra căruia trage; un pescar cu musca, oricât de dibaci, nu ajunge să aibă în geantă nici cincizeci la sută din peștii care-i apucă musca". 
 
 
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu