Nu este nici o glumă: 1 Aprilie este ziua de debut a sezonului de pescuit montan, a "dezlegării" la păstrăv!
Așa că, fără veleități de mare guru în materie, mi-am propus să trec în revistă câteva sfaturi, rezultate din experiența personală dar și a altora, ce v-ar prinde bine ca "pescari muscari" începători:
1. Pregătiți-vă din timp lanseta, mulineta, șnurul (linia), leader-ele, tippet-urile, cutiile cu muște artificiale, asigurându-vă rezervele necesare, mai ales în cazul tippete-lor și muștelor artificiale, deoarece vegetația din jur și bolovanii vadului își vor cere tributul! Pentru apele noastre consider că, tippete de 4X, 5X, 6X, pe cât posibil din fluorocarbon, sunt arhisuficiente! Nu uitați de regula împărțirii la 3 pentru alegerea tippetului corect!
2. Fiind un pescuit dinamic, asigurați-vă că aveți echipamentul necesar deplasării prin vad (wadersi, cizme din cauciuc) suficient de înalt și rezistent la abraziune, pentru a vă asigura deplasarea fără grija udării, ținând cont că în acestă perioadă a anului apele sunt mai mari datorită topirii zăpezilor și ploilor de primăvară.
Pentru asigurarea confortului termic, pentru o deplasare ușoară și evitarea transpirației, indicată spre a fi îmbrăcată sub wadersi și în partea superioară a corpului, ar fi îmbrăcămintea tip "fleece" și din materiale sintetice. Piața de profil pune la dispoziție o gamă largă de astfel de îmbrăcăminte, pentru diverse buzunare, de la cele simple până la cele tratate cu ioni de argint și asigurând o uscare rapidă în cazul nefericit al căderii în apă. Contrar așteptărilor hainele din bumbac nu sunt indicate în acest caz, ele reținând transpirația și neasigurând aerația corespunzătoare! Este bine să evitați culorile stridente, țipătoare; culorile neutre, "de camuflaj", fiind binevenite în acest caz. Vesta de muscărit vă va ajuta atât la transportul, cât și la buna organizare a accesoriilor, fiind aproape indispensabilă!
Nu uitați că pescuiți într-o zonă montană, unde într-o singură zi este posibil să se succeadă toate anotimpurile și de aceea este bine să aveți la voi o jachetă de ploaie și chiar o căciulă!
Pentru zilele însorite, ochelarii polarizanți vor face diferența!
3. Înainte de a pescui pe un râu: informați-vă cu privire la statutul său, cine-l administrează, dacă este sau nu deschis pescuitului! Nu uitați de legislația în vigoare și achiziționați-vă din timp permisul/licența de pescuit! Atenție la zonele unde administratorii impun C&R 100% și folosirea cârligelor debarbetate!
4. Ajunși pe râu, echipați-vă corespunzător, ajustați-vă îmbrăcămintea, asigurați-vă că aveți toate cele necesare asupra voastră (cutiile cu muște artificiale, rezervele de tippet, clipper, etc.) și că sunt asigurate corespunzător (o dată căzute în apă recuperarea este aproape imposibilă!). Pregătiți echipamentul de pescuit și treceți la treabă... adică la muscărit!
5. Personal, recomand deplasarea/pescuitul în amonte, cu pași mici, cu atenție, pentru a evita căderea în apă și sperierea eventualilor păstrăvi (lipani unde mai sunt!). Evitați consumul de băuturi alcoolice, dintr-un motiv simplu de sesizat de fiecare dintre voi, cred!
În 2024, pe apele de munte practicați C&R 100%! |
6. Deoarece la ieșirea din iarnă păstrăvii nu sunt foarte energici, vor prefera locurile cu un curent domol, mai puțin solicitante și de aceea îi vom căuta în "tăuri" (bulboane), în spatele bolovanilor și mai puțin în curent (pe "repeșuguri"). Din același motiv și datorită faptului că păstrăvul se hrănește preponderent subacvatic recomand pescuitul cu nimfe (chiar dacă personal sunt adeptul muștelor uscate!). Poate cele mai des folosite și recomandate sunt imitațiile de corobete (caddis pupa), liber sau în căsuță, urechea de iepure (hare's ear) și coada de fazan (pheasant tail), legate pe cârlige #10 - #14, lestate sau nelestate, în montură fie singure, fie în tandem! Se mai pot folosi lătăușii (shrimps), imitații de plecoptere (stonefly), buzzere, etc.! Alegerea nimfelor "câștigătoare" rămâne la latitudinea și inspirația fiecărui pescar!
Un foarte bun filmuleț-ghid pentru alegerea nimfelor: How to choose the right nymph (click).
Stilul de pescuit recomandat ar fi cel "cehesc" sau "polonez" (deosebirile sunt mici), "sub lansetă", cu fir nu mai lung decât lanseta, cu lansări scurte, precise și control cât mai bun al firului! În zilele însorite, în a doua jumătate a zilei puteți încerca pescuitul cu muște uscate, legate pe cârlige #14 - #16. La fel ca-n cazul nimfelor, alegerea muștelor uscate rămâne la latitudinea și inspirația fiecărui pescar, dar se va ține cont și de prezența insectelor prezente în apropierea râului. În cazul pescuitului cu muște uscate, recomandarea mea este să se folosească o singură muscă. Fie că pescuiți cu nimfă, fie cu muscă uscată, nu vă grăbiți, explorați cât mai bine porțiunile de râu și dacă după un număr de lansări nu aveți succes, treceți mai departe!
7. Țineți-vă cât mai departe de tentația folosirii momelilor naturale! Satisfacția capturării păstrăvului cu muște artificiale, mai ales dacă sunt confecționate de către pescar, nu poate fi descrisă în cuvinte! Faceți un efort și eliberați eventualii păstrăvi capturați cât mai repede posibil! Eliberați lipanii neapărat, fiind interzis pescuitul acestuia pe întreaga perioadă a anului! Sentimentul eliberării este unic și nu poate fi descris! Dacă totuși optați pentru păstrarea capturilor, nu uitați de mărimea minimă admisă (20 cm) și de numărul maxim de exemplare admis pentru reținere (10, posibil și mai puține pe anumite ape).
8. Chiar dacă numărul ratărilor va fi mai mare decât de obicei, folosiți cârlige debarbetate. Oferiți o șansă în plus peștilor, rănirea fiind ceva mai superficială și eliberarea acestora fiind mai ușoară și mai rapidă (lucru deloc de neglijat în cazul în care v-ați decis pentru un pescuit C&R!). În plus, oferă posibilitatea eliminării mai ușoare în cazul unei răniri accidentale a pescarului!
8. Chiar dacă numărul ratărilor va fi mai mare decât de obicei, folosiți cârlige debarbetate. Oferiți o șansă în plus peștilor, rănirea fiind ceva mai superficială și eliberarea acestora fiind mai ușoară și mai rapidă (lucru deloc de neglijat în cazul în care v-ați decis pentru un pescuit C&R!). În plus, oferă posibilitatea eliminării mai ușoare în cazul unei răniri accidentale a pescarului!
9. Respectați natura, iar acolo unde este necesar ajutați-o cu un minim de efort: recuperați pentru reciclare "urmele" rămase în urma trecerii așa-zișilor "iubitori de natură"!
10. Terminând într-un mod ceva mai ironic: în cazul întâlnirii cu ursul, cu mistrețul sau cu oricare altă vietate a pădurii supărată rău, un accesoriu absolut necesar este cuțitul din lemn! La ce vă folosește? Permiteți-mi să vă răspund în mod privat!
Salutari Adi
RăspundețiȘtergereAm fost de 2 ori in Aprilie pe un rau cu bonitate buna si am avut zero rezultate; am incercat sa aplic sfaturile tale dar parca raul era mort.
Is curios daca tu ai avut ceva rezultate luna trecuta.
Merci
Sebastian
Te salut Sebastian și mulțumesc că urmărești acest blog!
ȘtergereBănuiesc că ți-ai dat seama că cele scrise de mine sunt generalități, în timp ce nici un an nu seamănă cu altul din punct de vedere meteo.
Ori cred că aici se face diferența: chiar dacă deschiderea are loc pe 1 Aprilie, acest lucru se poate transforma într-o "păcăleală" în cazul unor condiții meteo nefavorabile (temp. scăzute, ploi, ninsori), a unor ape mari, reci și vijelioase...
Personal, în acest an n-am ajuns pe ape de munte...nici nu mă grăbesc, ținând cont de pasiunea mea pentru pescuitul exclusiv cu muște uscate!
Apropo de preferinta ta pentru uscate: am vazut eclozari de mayflies si plecoptere in perioada asta dar banuiesc ca recompensa e prea mica in raport cu efortul care trebuie depus pentru prinderea lor; in plus banuiesc ca-s prea letargici oricum din cauza temperaturilor scazute.
ȘtergerePerfect de acord: slăbiți fiind după ieșirea din iarnă și letargici din cauza apelor reci, păstrăvii își vor conserva energia, preferând să se hrănească preponderent la fundul apei, mulțumindu-se cu le aduce curentul...
ȘtergereFir intins in noul sezon !🎣
RăspundețiȘtergereMulțumesc!
ȘtergereSalutare,în zona de munte ori în care parte a țării ne aflam ,rezultatele sunt slabe în aceasta perioada .un pescar bătrân de la care am învățat multe îmi spunea;;Cât este zapada pe munte nu vei prinde pastrav ,,mai ales la musca uscată ,!
RăspundețiȘtergereNu contest sub nici o formă cele expuse de d-voastră! Rămân valabile cele expuse într-un comentariu anterior (2 mai 2022).
Ștergere