marți, 28 mai 2013

Între două fronturi atmosferice...

Aici Radio Timișoara. Informații despre starea și evoluția vremii: vremea se va răci accentuat, va ploua pe suprafețe extinse, precipitațiile având caracter de aversă...
Au fost informații de care nu am ținut cont uitându-ne afară la soarele arzător, cu atât mai mult cu cât anuala ieșire din mai pe râurile de munte din Clisura Dunării, ajunsă la sezonul trei, a fost plănuită cu mult timp înainte!
Drept pentru care dimineața la ora 6,30 amicul Marian mi-a sunat la ușă, am îmbarcat bagajele în bătrâna lui Dacie, resuscitată pentru astfel de deplasări, și am pornit la drum! Deplasare care s-a produs fără incidente dacă este să nu luăm în calcul o pană de cauciuc survenită chiar într-o pantă!
Ajunși la gazdele noastre, nea Bojin și tanti Geta, ne-am integrat rapid astfel că după instalare și un prânz copios, am dat o mână de ajutor în grădina de legume a acestora. Spre seară, am trecut la preparativele legate de echipamentul de pescuit, fără să bănuim ce surpriză ne pregătește vremea!
Noaptea, ploaia s-a dezlănțuit, astfel că dimineața eram sub asediul diluviului, iar temperatura aerului a scăzut simțitor!


Toate planurile noastre legate de pescuit s-au năruit! Ba mai mult, ne gândeam cu frică la posibilitatea ca în cazul continuării ploilor, apele să se tulbure în urma vreunei viituri și astfel întreaga expediție să fie compromisă!
Între o cafea și conversații cu gazdele noastre, ochii ne erau ațintiți către cer în căutarea vreunui semn izbăvitor de oprire a ploii! Și el avea să vină către orele prânzului, atunci când ploaia s-a oprit! Ne-am echipat rapid și am pornit către unul dintre râurile vizate, fără să bănuim că vom fi puși din nou la încercare!
La câțiva kilometrii, pe drumul de acces către râu, o imensă cădere de stânci survenită datorită ploilor bloca trecerea! N-am ezitat și ca buni cetățeni ne-am apucat să degajăm drumul pentru a ne putea continua deplasarea, asta sub privirile altor oameni interesați de a trece mai departe dar care ne-au ajutat mai mult cu vorbe și mai puțin cu fapte!


Ne-am continuat drumul fără alte incidente.
Ajunși pe malul râului aveam să constatăm că apa era scăzută și doar ușor tulbure! Am ajustat echipamentul și am pornit la pescuit!
Datorită stării râului am optat pentru pescuitul cu nimfe: nimfă lestată pe firul principal (leader) și nimfă nelestată sau ușor lestată pe săltătoare (tippet). Am optat pentru pescuitul cu diferite imitații de corobete ca nimfă lestată și coadă de fazan și buzzere ca nimfă nelestată. Ca un element de noutate, prinderea nimfelor de fir nu am mai realizat-o prin intermediul nodului ci cu ajutorul unor agrafe speciale (snap) achiziționate de la cei de la Taimen. Acestea s-au dovedit de un real folos pe întreaga perioadă de pescuit, scutindu-ne de legarea nodurilor și implicit micșorarea firelor, comportându-se foarte bine, mărimea și greutatea redusă neinfluențând major evoluția nimfelor.
Peisajul înconjurător total schimbat față de anul trecut, urmele viiturii fiind greu vizibile, natura ieșind victorioasă!

 


Nimic! Nimic! Nici un semn că pistruiații ar fi prezenți și ar dori să se hrănească!
Ajutat de o agățătură urâtă, schimb linia și o dată cu ea musca de jos, cu un model de corobete lestat cu bilă de 4 mm de tungsten și corp alburiu îmbinat cu cristal flash!
Următorul tău, câteva țacuri, înțep! Aduc păstrăvul până la suprafață, suficient să-l văd, se eliberează și ... rămân fără fotografia de rigoare și fără glorie! A fost singurul moment demn de luat în seamă din acestă ieșire!
Insistențele noastre au rămas fără rezultate! Datorită orei înaintate și a duratei drumului de întoarcere, am hotărât să punem capăt partidei de pescuit!
Ne-am întorși triști, poate la fel de mohorâți ca vremea de afară, cu gândul la potențialul imens oferit de râu (peste 60 km lungime și debit apreciabil) și la populația de păstrăv decimată din motive pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem.


Plouă! Obosiți, ne întoarcem la gazdele noastre, dar cu gândul la partida de pescuit de mâine, dacă vremea are să ne fie prielnică!
A doua zi dimineața! Ne bem cafeaua! Vreme închisă, pâclă! Frig, ai zice că vine toamna, nu că ești la sfârșitul lui mai după zile caniculare! Măcar nu mai plouă! Nu mai stăm pe gânduri, ne luăm echipamentul și lansetele și pornim la drum către cel de al doilea râu vizat de noi!
Ne așteptam ca după ploile abundente din ajun râul să fie crescut și tulbure. Ei bine nu a fost așa! Râul era în debitul său normal, iar apa ușor, ușor "pușcată"!
Adoptăm aceeași metodă de pescuit, la nimfe, pescuim în amonte, prin depășire pentru a ne putea ajuta reciproc în caz de nevoie, abordând fiecare tău și repeșug!



Peștii nu s-au lăsat așteptați și curând aveam să prind o beldiță, a cărui mărime mă face să roșesc, drept pentru care nici nu am imortalizat-o!
A urmat o serie de batce subdimensionate, fie din partea mea, fie din partea lui Marian, după care la un tău aveam să prind un păstrăv ce se va dovedi și ultimul, deoarece de acolo și până la finalul partidei de pescuit, în afară de un alt păstrăv capturat de Marian, nu aveam să mai prindem decât beldițe subdimensionate!


În schimb, natura avea să ne surprindă cu peisaje de poveste!

 



 La ieșirea de pe apă, avea să iasă și soarele dintre nori! Un soare generos și cald, care parcă ne-a mai încălzit sufletele! Se va dovedi, însă, prematur să ne bucurăm: seara târziu avea să înceapă ploaia!
Dimineața celei de a treia zi, o dimineață trasă la indigo ca precedenta: pâclă, frig, stropi de ploaie! Nu ezităm, ne bem cafeaua, ne îmbarcăm și plecăm pe valea râului pe care am fost în urmă cu o zi!
Râul în matcă și culmea, mai limpede decât în ziua precedentă! Decidem să explorăm o zonă ceva mai amonte decât cea explorată cu o zi înainte! Aplicăm aceleași tehnici și metode de pescuit ca cele expuse anterior! 
Evident debutăm cu beldițe subdimensionate! 
Între timp iese soarele, iar moralul nostru este din ce în ce mai ridicat!
Avea să fie o zi în care pistruiații au fost ceva mai cooperanți, răspunzând eforturilor noastre!

 

 

Demn de menționat este episodul în care Marian, mă depășește, ajunge la un cot al râului, lansează și mă atenționează că a prins un păstrăv ceva mai răsărit! Îl fotografiez, în vestita-i pelerină galbenă, dar distanța este prea mare pentru a surprinde dimensiunile păstrăvului! Încerc să mă deplasez către tăul cu pricina, când Marian mă atenționează că a mai prins un păstrăv! Doi păstrăvi din același tău! Jos pălăria!

Marian și vestita-i pelerină galbenă, doi păstrăvi din același tău!
Nici natura nu se lasă mai prejos și ne descoperă priveliști care mai de care mai frumoase!


Ultima parte a partidei de pescuit montan avea să fie una combinată cu sportul extrem, deplasarea de a lungul râului solicitându-ne la maximum și constituind în același timp o frumoasă lecție de geologie!


 Avea să fie și prilejul câtorva capturi care ne-au umplut sufletul de bucurie! Bucurie ce avea să ne facă să uităm de rafală de ploaie trecută peste noi!







Am pus lansetele "în cui" și am pornit către casă mulțumiți, discutând despre diverse aspecte legate de pescuit și mediul înconjurător! Nu am uitat să trecem în revistă faptul că muștele legate de mine s-au dovedit prinzătoare și au reușit să stârnească interesul peștilor! Lucru deloc de neglijat!



Seara avea să se încheie cu o "conferință de presă", asezonată cu răchie și o masă copioasă, toate în limitele bunului simț! Până la urmă oameni suntem! Mulțumim nea Bojin, mulțumim tanti Geta!
Dimineață la prima oră ne-am luat rămas bun de la gazdele noastre și am pornit către casă! Avea să fie o decizie bună plecarea la primă oră întrucât o dată ajunși acasă un post de televiziune anunța că în urma unei furtuni, drumul pe care tocmai l-am străbătut, este blocat datorită căderii unui copac de pe marginea drumului!
Mă uit pe fereastră! Plouă!
Varianta You Tube a expediției aici!
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!





2 comentarii: