duminică, 29 mai 2016

Debut montan 2016 - Un singur păstrăv, mai multe crâmpeie din natură

La aproape o lună de la deschiderea sezonului de pescuit pe apele de munte, în cele din urmă am ajuns pe un râu nou, necunoscut mie. Nu am fost singur  ci cu amicul meu Fane (Ștefan) iubitor de ieșiri în natură și pescar începător, pe care am reușit să-l conving să mă însoțească în această aventură montană la prima partidă de pescuit la păstrăv din viața sa. Vă rog să rețineți acest aspect!
Plecăm la drum, cu semnele unei zile frumoase la orizont!
Ajunși la fața locului, destul de devreme, după un schimb de amabilități cu niște oameni ai locului, ne-am echipat corespunzător, ne-am pregătit lansetele și apoi a urmat un minicurs de instruire a lui Fane cu privire la modul de deplasare și tehnica de pescuit, spinning-ul fiindu-i la îndemână. Ba mai mult, i-am ales lingurița rotativă: un Mepps argintiu nr. 0! Rețineți și acest aspect!
Personal, chiar dacă starea râului mi s-a părut improprie pescuitului cu muscă uscată, nu am ezitat și am legat la capătul leaderului o muscă uscată tip wulff. Sigurat ar fi fost mai indicate nimfele lestate, dar pasiunea-i pasiune și necesită riscuri!


Am intrat pe apă și sincer îmi făceam griji pentru amicul Fane pe care l-am simțit ușor nesigur, cam neîncrezător. Alte îndrumări și l-am lăsat să se descurce pe cont propriu! Până la urmă e major!
Nu trece mult și după trei lansări Fane prinde primul păstrăv din viața lui! Hmmmmmm!
Bucurie mare și ... eliberarea păstrăvului, fără fotografie! Dintr-o dată tonusul i s-a schimbat, a devenit jovial, euforic, iar eu nu mi-am mai făcut nici o grijă!


Peste tot urme ale ploilor abundente căzute în ultimele zile! Peisaj minunat, cu o apă extraordinară dar păstrăvii nu s-au arătat. Doar o singură ridicare la musca uscată și ... atât! Dar ce mai contează după șase luni de abstinență!? Sunt pe apă și asta contează cel mai mult!
Am continuat să pescuiesc și să imortalizez crâmpeie din natură! Până la urmă și asta face parte din filozofia muscăritului!



După mai multe praguri și cascade mai mici sau mai mari, pe un repeșug am reușit să păcălesc primul păstrăv din acest an, pe care l-am fotografiat și eliberat în cel mai scurt timp posibil. Un frumos păstrăv indigen, trecut de 20 cm.

Primul păstrăv al anului 2016
Deși am insistat de a lungul și de a latul, pe fiecare metru pătrat al distanței parcurse, nu am mai prins nici un păstrăv dar am imortalizat alte fragmente din natură!



În dreptul unor tăuri deosebit de atractive m-am reîntâlnit cu amicul Fane, pe care l-am invitat să le exploreze, dându-i, totodată unele sfaturi cum să lanseze și să conducă rotativa.


Și cum nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, în spirit de glumă, zeii fly fishing-ului m-au pedepsit: Fane capturează al doilea păstrăv! Astfel, în același spirit de glumă, la sfârșitul zilei de pescuit aveam să suport rușinea de a fi depășit de un rookie (începător), întrucât nu am mai prins nici un păstrăv! Să mai zică cineva că nu există un noroc al începătorului! În realitate, ne-am purtat amândoi ca niște gentlemani, respectul reciproc fiind prezent pe întreaga perioadă a partidei de pescuit!
O ultimă fotografie și am ieșit de pe apă!


A urmat o scurtă "conferință de presă" în care am fost de acord că:
- râul este foarte frumos dar deosebit de solicitant din punct de vedere fizic, noi nefiind la prima tinerețe;
- poate am fi avut alte rezultate dacă am fi fost primii pe apă, înaintea localnicilor care au pescuit, din păcate, cu metode mai puțin ortodoxe;
- păcat că nu se depun mai multe eforturi pentru popularea cu păstrăvi și pentru combaterea braconajului pe râurile de munte.
Am plecat spre tumultul orașului, obosiți dar cu gânduri de revenire!
O variantă a ieșirii, sub forma unui montaj cu fotografii, poate fi vizualizată la adresa aici
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!

Un comentariu:

  1. Multumesc amicului meu Ady pentru initierea in acest tip de pescuit. Desi a fost prima iesire, sigur nu a fost si ultima.

    RăspundețiȘtergere