miercuri, 31 iulie 2024

Puțini pești, puține fotografii!

O ușoară scădere a temperaturii prognozată în zona râului Z m-a îndemnat să fac o ieșire pe acel râu.
La fața locului aveam să dau peste urmările căldurii excesive și lipsei ploilor: debit foarte scăzut și o apă deosebit de limpede. Pentru a vă face o imagine despre nivelul scăzut al râului, acolo unde în urmă cu 20 de zile apa îmi ajungea aproape de genunchi acum abia de trecea peste bocanci!
Din capul locului mi-am dat seama că va fi o zi dificilă de pescuit și că păstrăvii nu vor fi prea cooperanți.
Mi-am zis să mai experimentez câte ceva, așa că la capăt de leader am legat un humpy verde și am pornit la treabă.
Despre partida în sine prea multe n-ar fi de zis.
Probabil, dacă pe lângă cei trei păstrăvi ajunși în fața aparatului foto nu ar fi fost și câteva ratări, această postare ar fi fost una din ciclul "Ieșirea contează"!
Chiar dacă n-am excelat ca număr de capturi humpy-ul verde a stârnit interesul câtorva păstrăvi, dovedindu-se atractiv.
Ca o notă de inedit, la un moment dat, pe când pescuiam, în spatele meu am auzit foșnet de frunze uscate. M-am întors și la nici doi metri două siluete maronii cu cozi stufoase! Inițial am crezut că sunt veverițe, dar pe când ne priveam reciproc mi-am dat seamă că sunt jderi! Unul n-a zăbovit prea mult, celălalt, mai curajos, a rămas pe loc. Ne-am privit curioși preț de unu-două minute după care a zbughit-o văzându-și de treaba lui!
Puțini pești, puține fotografii!


11:15


12:28


14:05

"Performera" zilei

Varianta video aici! (click)
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși! 
 
 


vineri, 26 iulie 2024

Ieșirea contează! (2)

Ieri, cam la aceeași dată cu ieșirea de anul trecut, pe același râu X, după o ploaie, pe apă limpede și cu muște uscate. Aceleași rezultate! Deja-vu!
E dezolant să vezi cum un râu năvalnic primăvara, vara abia mai curge printr-un peisaj "selenar"! Canicula excesivă și lipsa ploilor consistente au făcut ravagii!
Tocmai de aceea am ales porțiunea de mijloc a râului, ceva mai bogată în tăuri.
După un început promițător cu un prim păstrăv, credeam că norocul îmi va surâde! Visuri deșarte!
În afara "ciupiturilor" repetate ale puieților, concretizate cu trei "miniaturi" pe musca de #14, nimic!
Totuși, prezența în aproape fiecare tău a puieților și atacurile lor susținute m-au bucurat din plin.
Trebuie să existe și un vinovat pentru acest "eșec"!
Să fie oare canicula, apa caldă și debitul scăzut? (mai mult ca sigur!) 
Sau poate noutățile vestimentare din echipament? (sunt un pescar de modă veche ce "ține" la superstiții!)
Sau poate un alt pescar care după ce a schimbat câteva vorbe cu mine a început să pescuiască la blinker undeva amonte de unde am intrat pe râu? (plauzibil, urme ale prezenței sale am găsit pe marginea tăurilor; ori și dacă n-a prins nimic e deajuns că a "vânturat" apa cu tinichele!)
Până la urmă "Ieșirea contează!" 😉








Varianta video aici! (click)
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși! 
 
 


joi, 11 iulie 2024

10 pe 10!

Ieri, 10 iulie 2024, am lăsat în urmă căldura sufocantă a orașului pentru a mă răcori în apa râului Z la umbra pădurii și evident să mai păcălesc ceva "pistruiați".
Apa limpede, numai bună pentru pescuitul cu muscă uscată, dar mai mică decât acum cinci zile.
Mi-am zis că e timpul să renunț la clasicul emerger și să încerc o partidă cu niște "caddis/sedge" din producție proprie.
Pe mal urme proaspete de cizme semn că cineva a fost recent la pescuit, iar dacă a fost localnic sigur s-a aplicat un "tratament" de început cu râme sau corobeți, iar de final o "împachetare" în făină și ulei...
Cu o oarecare tristețe în suflet am început partida.
Fără a fi o partidă ieșită din comun s-a dovedit a fi o partidă reușită prin aceea că deși temperatura a fost una ridicată peștii s-au hrănit și nu au făcut mofturi la muștele prezentate, spre bucuria mea. 
Nu mai punem în calcul răcorirea! O răcorire căreia aveam să-i duc dorul după ce la plecarea din pădure termometrul de bord arăta 28℃, iar la destinație 38℃!
Cronologic, sub formă de imagini, iată cum au stat lucrurile:






















Varianta video aici!
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși! 
 
 


sâmbătă, 6 iulie 2024

Apă mare, pești puțini

După o perioadă caracterizată prin instabilitate atmosferică, cu furtuni și ploi abundente, temperaturile diurne și cele nocturne au mai scăzut. 
Am așteptat două-trei zile ca apele să se limpezească și ieri am luat calea râului Z (am luat decizia de a "coda" râurile!😉).
Ajuns la fața locului aveam să dau peste o apă mare pentru luna iulie în comparație cu anii trecuți, dar limpede, incredibil de limpede!
Pe întreaga partidă de pescuit aveam să văd urmările furtunilor și viiturii create: copaci dislocați, ramuri rupte, acumulări de lemne (baraje), semne de ieșire din matcă ale râului, colmatări cu nisip ale unor tăuri și chiar dispariția unor locuri bune de pescuit.
La capăt de leader, ca de obicei, o muscă uscată, clasicul de acum Grunter emerger în variantă ady_fly.
Dacă întreaga partidă ar fi decurs la fel ca debutul său, probabil ar fi fost una dintre cele mai prolifice: un păstrăv și o ratare din același tău!
Nu mă pot plânge, a fost o partidă reușită, dar parcă mi-aș fi dorit mai mult mai ales la cum a arătat apa! 
Atât de bine încât atât în timpul partidei, cât și atunci când am urmărit filmările pentru montaj, mi-am zis "că e imposibil ca de aici să nu cadă nimic!"... și n-a "căzut"!
Singurul regret vine mai mult dinspre lipsa de inspirație în a filma anumite acțiuni, chiar dacă ele au fost ... ratări! 










Varianta video aici! (click)
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!