Am impresia că trebuie să merg să mă "citească" popii s-au "să-mi dea în bobi" babele ca să pun capăt ghinionului ce mă urmărește de ceva vreme!😀
Zilele trecute, după o îndelungată așteptare și în urma unor îndelungi puneri de acord, împreună cu prietenul Fane ne-am pornit la drum către Someșul Cald, sfidând prognoza meteo ce indica o zi, o singură zi, cu furtuni în zona respectivă.
Ajunși la fața locului ne-am dovedit niște pescari model și ne-am grăbit să ne procurăm autorizația de pescuit, care fie vorba între noi, în orice variantă dorită, este accesibilă pentru orice buzunar. O dată cu chitanța am primit și un frumos pliant informațional.
Reveniți pe râu, dincolo de nivelul deosebit de scăzut al apei, aveam să vedem realitatea din teren era alta decât cea din rândurile pliantului cu pricina. Atmosfera, departe de una sobră cum ar fi normal, semăna mai mult cu una specifică unui aqua-park: "iubitori" de natură campați pe unde vrei și nu vrei, nelipsitul fum al grătarelor asezonat cu berea pusă "la rece" direct în râu în spatele unor baraje create ad-hoc, bălăceală a copiilor, însoțiți uneori de părinți, pescari de duminică cu câte o lansetă telescopică dând la plută și cu momeli naturale, lecții de aruncat cu pietre în râu și lista ar putea continua... Dovada clară că stăm bine cu teoria dar practica ne omoară! Sau mai corect lipsa controalelor și aplicării legii!
M-am consolat cu gândul că e duminică după-amiază și că toate aceste vor dispărea începând de luni dimineața. Am făcut câteva lansări în dreptul pensiunii ce ne găzduia, în câteva tăuri unde lipanii își făceau cunoscută prezența și unde, spre surpriza mea neplăcută, am văzut patrulând cleni, unii chiar de dimensiuni apreciabile! Câteva ratări memorabile, deoarece muștele legate pe cârlige de #16 s-au dovedit prea mari. În plus peștii manifestau o anumită "nervozitate" pusă pe seama caniculei și remarcată și de alți pescari cu care am schimbat două vorbe.
Ne urmărea obsedant gândul la nivelul deosebit de mic al apei și temperaturii ridicate a acesteia! Aveam să aflăm mai târziu de la gazdele noastre de seceta prelungită instalată încă de la topirea zăpezilor.
Ne-am propus ca în cele trei zile de ședere să pescuim pe întreaga lungime a râului, începând în prima zi cu secțiunea inferioară. Astfel că prima zi (din păcate și ultima!😠) a debutat astfel:
Soarele și aerul rece al dimineții, repere dătătoare de speranță |
Locul de start al partidei de pescuit |
Primele lansări, având la capătul leaderului de 6X un wulff glitter negru de #16 și în minciog poposesc doi cleni, pe care din păcate nu i-am fotografiat. Peștii își manifestau prezența la suprafață. Schimb musca de la capătul leaderului cu un Sedgehammer special de #16 și primii păstrăvi subdimensionați își fac apariția:
Peștii nu ezită să atace pe mai departe musca și după câteva capturi și alte câteva ratări mă pun în mișcare că doar nu venisem la pescuit staționar!
Tot atunci a început și calvarul! Apa scăzută și foarte limpede. La fiecare pas din fața mea o zbughiau bancuri de pești de diverse dimensiuni. Apropierea era imposibilă și de aceea am pescuit la distanță, peste "ape" (curenți). Nu mă pot plânge de lipsa atacurilor, ci mă plâng că datorită unor factori care-mi scapă aceste atacuri au însemnat și tot atâtea ratări. Algoritm simplu: locul vizat, 2-3 lansări, atac urmat fie de neînțepare, fie de un drill scurt și apoi eliberarea din cârlig (debarbetat desigur!).
Și am ținut-o tot așa!
Peisajul s-a schimbat și a apărut și-o umbră de speranță:
A urmat o zonă de întinsură unde am avut parte de ratarea zilei: o lansare în fața unui bolovan, drill scurt cu un pește pe care l-am estimat la peste 30 cm și apoi ...ratare! Am rămas cu ochii în soare!
La capătul acestei zone am făcut "joncțiunea" cu Fane care pentru a-mi demonstra că cele povestite de el, privind capturile de peste zi, nu sunt vorbe-n vânt capturează la rotativă 00 un frumos clean de vreo 30-40 cm! Fără cuvinte.
Toropiți de soarele arzător, însetați și obosiți ne punem de acord să punem capăt partidei de pescuit.
După cină, "conferința de presă" pe malul râului admirând salturile lipanilor și pregătind programul zilei următoare fără să știm ce ne pregătea Măria-sa Natura.
Noaptea, aveau să ne trezească tunetele și zgomotul ploii torențiale. Furtuna se dezlănțuise!
Dimineața, apele crescute brusc, învolburate și tulburi, au cărat la vale, o dată cu diverse resturi forestiere și ultimele noastre speranțe de a pescui!
Pentru cei ce cunosc zona, viitura de pe râul Bătrâna a dus la tulburarea și creșterea debitului Someșului Cald |
...debit al Someșului Cald și așa crescut! |
În timpul zilei, a urmat o plimbare între două reprize de ploaie torențială până la limita superioară permisă pescuitului sportiv. Plimbare la finalul căreia, cu mâhnire în suflet, am admis să ne recunoaștem învinși și să pornim a doua zi spre casele noastre...Orice încercare de a pescui a fost zădărnicită de stihia abătută peste zonă!
Și duși am fost...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu